merchantLogo

COL·LABORA EN LA DEFENSA I PROMOCIÓ DEL CATALÀ

L'ús social del català està en retrocés, especialment entre el jovent. Normalitzar l’ús del català en tots els continguts audiovisuals és molt important per tal que els joves tinguin més referents en català. 

315.703

Donacions

100%

Finançat

Pel·lícules, sèries i documentals en català a les plataformes digitals
ESPANYA

Una campanya de

logo

5.000

Beneficiaris directes

Aquelles persones que de forma natural han estat beneficiades per les accions desenvolupades a la campanya

10.000.000

Beneficiaris indirectes

Aquelles persones identificables, que reben un efecte potencial de les donacions desenvolupades a la campanya

campaignImage
Descripció

El món de l’audiovisual, que engloba molts sectors professionals i tipus de continguts, és estratègic per a la normalització de la llengua catalana. Encara més si parlem de llengua i jovent, que esdevé un públic indispensable. Avui el jovent viu en un entorn comunicatiu i audiovisual altament descatalanitzat.

Aquests darrers quinze anys hem perdut mig milió de parlants habituals. Si analitzem amb detall el retrocés de l’ús social del català, constatem que és especialment greu entre el jovent. Així, les noves generacions, que representen el futur de la llengua, són les que l'abandonen abans. La mateixa enquesta, duta a terme per la Generalitat de Catalunya el 2018, mostra que només el 19,6% de la població barcelonina d’entre 15 i 29 anys té el català com a llengua habitual. Això significa una caiguda de més de 10 punts en cinc anys.

Hi ha una gran demanda social de sèries i pel·lícules en català, ara insatisfeta.

El maig del 2020, una enquesta Òmnibus de l'empresa GESOP encarregada pel Departament de Cultura, revelava que el 77,6% dels catalans volen sèries i pel·lícules doblades en català a les plataformes digitals que ofereixen vídeo a la carta, com ara Netflix, Amazon Prime o Movistar+. A més, un 83% dels enquestats reclamava les interfícies en català.

Segons una enquesta del GESOP encarregada per Plataforma per la Llengua i publicada la primavera del 2021, “més de dos terços dels catalans (el 68,6%) creuen que els poders públics haurien de garantir la presència de la llengua catalana a les plataformes de continguts audiovisuals”.

Per tant, la gran majoria dels catalans demanen més obres audiovisuals doblades en català a les plataformes i una legislació que protegeixi la presència de l’oferta en català.

Plataforma per la Llengua ha analitzat el catàleg de les plataformes i ha comprovat que hi ha centenars de títols en què no s’inclou la versió en català encara que ja existeixi. Segons dades del CAC, el maig del 2020 Netflix tenia una presència residual del català als seus continguts: un 0,5%. Un any més tard, el juny del 2021, l'organisme analitzava també tres operadors globals més: HBO només té el 0,1% del seu catàleg en català, Disney+ l'1,8% i Amazon l'1,3%.

Actualitzacions i enllaços
Objectius de la campanya
  • Normalitzar l’ús del català en tots els continguts audiovisuals disponibles als territoris de parla catalana de l’Estat espanyol.
  • Que s’incloguin les pel·lícules, sèries i documentals que ja existeixen en català en els catàlegs de les grans plataformes de vídeo segons demanda, com ara Netflix, Disney+, HBO, Amazon Prime Video i Rakuten TV.
  • Que les plataformes de vídeo a la carta tinguin present la llengua catalana en el seus serveis (interfícies, contractes, comunicacions, etc.).
  • Que els poders públics adoptin mesures polítiques, administratives i legals per tal d’incrementar el català a les plataformes de vídeo a la carta.
Activitats
  • Fer visible el problema als mitjans de comunicació.
  • Fer pressió perquè les plataformes digitals incorporin als seus catàlegs els títols que ja estan disponibles en català.
  • Assessorar les plataformes digitals per superar les barreres per a la plena normalització del català als seus catàlegs.
  • Denunciar públicament la situació per tal que el Govern actuï amb més eficàcia, i les plataformes i les distribuïdores s’hi impliquin activament.
  • Aprofundir en les anàlisis dels continguts que tenen les plataformes per a poder tenir un coneixement complet.
  • Demanar reunions amb directius de les plataformes, amb el Departament de Cultura i amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, entre d’altres.
  • Generar discurs i fer campanya perquè la llei audiovisual espanyola i la posterior llei catalana protegeixin i impulsin el català a les plataformes.
Qui es beneficiarà?
  • Els 10 milions de catalanoparlants que són usuaris potencials dels continguts audiovisuals en català i que ho demanen molt majoritàriament.
  • Els infants i joves, en particular, que podran tenir referents en català.
CAT

Terms

|

Privacy Policy

twitterShare
facebookShare
linkedinShare