Prevenció del patiment emocional i les conductes suïcides i d’autolesió en adolescents i joves
Les dades sobre salut emocional entre menors i joves més recents reflecteixen un augment del malestar, amb un increment dels estats depressius i ansiosos, la sensació de soledat així com les ideacions i conductes suïcides i auto lesives des d’edats primerenques.
Una campanya de
3.000
Beneficiaris directes
Aquelles persones que de forma natural han estat beneficiades per les accions desenvolupades a la campanya
300.000
Beneficiaris indirectes
Aquelles persones identificables, que reben un efecte potencial de les donacions desenvolupades a la campanya
Segons l’enquesta FRESC de l’Ajuntament de Barcelona, un 38,6% de noies i un 20,4% de nois adolescents d’entre 13 i 19 anys presentaven malestar emocional. Aquestes dades indiquen que som davant d’una situació d’emergència pel que fa a la salut emocional i el risc de conductes suïcides de la nostra infància i joventut que, sovint, no poden accedir (per desconeixement, saturació del sistema sanitari públic o manca de recursos, entre d’altres factors) a l’ajuda que necessiten en els moments de major angoixa.
Donat aquest context d’emergència, la Fundació Ajuda i Esperança en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, el 2022 va engegar el Xat de Suport Emocional per a Joves. Es tracta del primer servei d’aquestes característiques vehiculat a través de l’aplicació de xat Whatsapp, simplement enviant un missatge al 679 333 363 . Com la resta de dispositius d’acompanyament que la Fundació posa a disposició de la ciutadania, es tracta d’un servei gratuït, confidencial i que funciona 24 hores al dia, 365 dies l’any. La tardor passada, la Fundació va incorporar un nou servei d’aquestes característiques, ara en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya: Obro Feel, un xat ara adreçat a tot el jovent de Catalunya (al que es pot accedir enviant un whatsapp al número 680 354 155).
Qui accedeix a qualsevol dels dos serveis pot xatejar amb una persona voluntària, formada i supervisada per professional de la salut mental. A més d’atendre-la en el moment de crisi o angoixa que pateix, l’adolescent o jove rebrà orientació cap a recursos públics i comunitaris depenent de la problemàtica expressada o, si es creu pertinent, cap a la xarxa sanitària pública.
Els xats també poden atendre a persones de l’entorn del o la menor o jove si estan preocupats pel seu benestar emocional, com ara familiars, amistats o docents, per citar alguns exemples. En determinats casos, els xats han tingut una funció de prevenció de suïcidi, atenent ideacions suïcides o d’autolesió de la persona atesa o, fins i tot, activant mecanismes d’emergència si es temia per la salut o seguretat de la persona atesa.
Els serveis volen posar el focus en la promoció de la salut emocional i la prevenció del problemes de salut mental del jovent mitjançant l’escolta activa i la manca de judicis per part de la persona orientadora. D’aquesta manera es crea un espai segur, de comprensió, on poder expressar les preocupacions i el malestar que sent la persona atesa.
Els serveis de suport emocional en xat estan destinats principalment a adolescents i joves d’entre 14 a 29 anys que es trobin en una circumstància de crisi o dificultat emocional i que requereixen suport i orientació per afrontar la seva situació. Aquesta franja d’edat és flexible i s’atendrà també a persones joves d’altres edats.
Les persones destinatàries indirectes són: